Nederland België

Kabinet gevallen. Heeft dit gevolgen voor de aanpak van schijnzelfstandigheid?

Nu het Kabinet onlangs is geklapt brengt dit ook gelijk onzekerheid voor ondernemers met zich mee. Is dit terecht? Bijvoorbeeld als je kijkt naar de controles van de belastingdienst op schijnzelfstandigheid? Bikeshift dook in de materie.

23 June 2025Ι

Vrees niet (of juist wel), de controles van de belastingdienst gaan gewoon door. Maar wat is de betekenis hiervoor voor de onze last-mile-delivery sector? Sinds 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid. Het ‘gedogen’ is voorbij, de regels gelden voor iedereen. Voor bedrijven die fietskoeriers of andere logistieke medewerkers inhuren betekent dit: bedrijven die zzp'ers inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen boetes en naheffingen krijgen. Er is wel een overgangsperiode (2025) afgesproken waarin geen boetes worden opgelegd. Wel naheffingen. Na 2026 wordt de handhaving volledig geactiveerd en volgen bij overtredingen boetes en naheffingen. Ondanks de politieke onrust in Den Haag blijven de huidige regels gewoon van kracht. Er zijn geen signalen dat een nieuw Kabinet anders naar de nieuwe regels kijkt. Er is brede politieke steun hiervoor. De Wet DBA blijft dus gewoon gelden.

Wat betekent dit voor fietskoeriers?

De last-mile-delivery en specifiek de maaltijd- en postbezorgdiensten staan al langer onder druk. Vakbonden (FNV en CNV) hebben eerder met succes leveranciers van zzp-personeel uitgedaagd om te bewijzen dat hun koeriers echte ondernemers zijn. De bonden kregen bij de rechter gelijk dat Deliveroo-bezorgers geen echte zzp'ers waren. Omdat de Belastingdienst te weinig tijd en capaciteit heeft om schijnzelfstandigheid onder zzp'ers individueel te controleren, richten ze zich vooral op grote organisaties die veel werken met zelfstandigen. Grote inhuurplatforms en bezorgbedrijven bijvoorbeeldd. Voor bedrijven die fietskoeriers en ander logistiek personeel inhuren is het belangrijk om de arbeidsrelatie goed en kritisch te beoordelen. Echte zelfstandigheid betekent:

  • Vrijheid in werkwijze en tijden
  • Eigen klanten kunnen aannemen
  • In bezit en werkend met eigen materialen en uitrusting (zoals fiets en telefoon)
  • Ondernemersrisico dragen

Het Bikeshift alternatief

Waarom het moeilijk maken als het ook makkelijk(er) kan? Bikeshift biedt een helder alternatief: fietskoeriers in dienst. Daardoor is er geen gedoe met schijnzelfstandigheid, maar eerlijke arbeidsvoorwaarden. Onze koeriers zijn in dienst bij Bikeshift, krijgen een vast uurloon (per week betaald), vakantiegeld, ziektekostenverzekering en doen aan pensioenopbouw. De realiteit is dat veel zzp-tarieven in de bezorgsector te laag zijn. Na aftrek van alle kosten en risico's houden koeriers vaak minder over dan het minimumloon. Dat is geen duurzaam verdienmodel en zeker geen basis voor een gezonde sector en past niet bij onze gedachte van goed werkgeverschap.

Goed werkgeverschap

Want daar moet het om gaan. Goed werkgeverschap. Door te kiezen voor logistiek personeel in dienst investeer je in kwaliteit en continuïteit. Personeel dat gemotiveerd, goed opgeleid is en met ervaring in de sector. Wat weer resulteert in betere service voor klanten. De komende maanden blijven spannend voor alle partijen in de sector. Maar ondanks de politieke onzekerheid, de naderende Tweede Kamerverkiezingen in oktober, blijft duidelijkheid over een gezonde arbeidsrelatie tussen personeel en opdrachtgever belangrijker dan ooit. Bikeshift biedt die duidelijkheid: fatsoenlijk werk + fatsoenlijke voorwaarden = goed werkgeverschap.

Kabinet gevallen. Heeft dit gevolgen voor de aanpak van schijnzelfstandigheid?

Lees ook

23 June 2025

Kabinet gevallen. Heeft dit gevolgen voor de aanpak van schijnzelfstandigheid?

Semmy is talentmanager bij Bikeshift.
18 June 2025

De mensen van Bikeshift: Semmy

09 June 2025

Rider of the Month: Marcelino